Biojätteen erilliskeräys alkaa 2024

“Ei minulla tule biojätettä.”

Vaikka ruoka on tarkoitettu syötäväksi, on ruokatarvikkeissa usein osia, joita ei syödä tai muuten käytetä, kuten hedelmien, juuresten, vihannesten ja kananmunien kuoret, kahvin- ja teenporot suodatinpusseineen, kalanperkeet ja pienet luut, jähmettyneet rasvat.

Lisäksi biojätteeseen kuuluvat esimerkiksi: pehmopaperit, kuten talouspaperi ja paperiset lautasliinat, sekä käsittelemättömät pienet puupalat, puunlastut ja purut (ei kestopuupuru).

Sekajätteestä lähes 40% biojätettä

1,5 vuotta sitten Salpakierron tekemän jätteen koostumustutkimuksen mukaan alueemme sekajäte sisältää biojätettä 37,3 %. Se likaa ja kostuttaa sekajätteessä olevat muutkin puhtaat ja kierrätyskelpoiset materiaalit. Siksi ne usein joudutaan ohjaamaan jätteen polttoon eli hävitettäväksi sen sijaan, että kierrätyskelpoinen materiaali saataisiin talteen uusiokäyttöä varten. Siksi biojätteen saaminen pois sekajätteen seasta on tärkeää.

Lahden alueella erilliskerätty biojäte kuivamädätetään Kujalassa sijaitsevan LABIO Oy:n biokaasu- ja kompostointilaitoksella. Toimenpiteessä syntyvää raakabiokaasua jalostetaan koostumukseltaan maakaasua vastaavaksi biokaasuksi, joka johdetaan maakaasuverkostoon. Kaikkihan me tiedämme, että maakaasun suhteen tuli vajetta vuoden 2022 helmikuussa alkaneiden tapahtumien vuoksi, joten paikallisesti tuotettu biokaasu on enemmän kuin tarpeen ja nostaa myös alueemme omavaraisuutta. Aineesta, joka ei muutu kaasuksi tehdään multaa kompostoimalla, joten sekään ei mene hukkaan.

Biojäte lakiuudistuksen myötä keräykseen tai kompostiin

Jätelakiuudistuksen myötä biojätteen erilliskeräysvelvoite alkaa 19.7.2024 kaiken kokoisilla asuinkiinteistöillä yli 10 000 asukkaan taajamissa. Tämän vuoksi Salpakierto on lähestynyt esimerkiksi omakotitalokiinteistöjä kertoen, että biojätteen keräys alkaa heinäkuussa 2024. Vaihtoehtona on kuitenkin ruokajätteen kotikompostointi siihen soveltuvalla kompostorilla, josta voi tehdä kompostointi-ilmoituksen jätehuoltoviranomaiselle.

Naapurustolla voi olla myös yhteinen kompostori eli jätekimppa. Yhteinen kompostori vaatii vastuuhenkilön, joka vastaa biojätteen kompostointiin liittyvistä ilmoituksista ja toiminnasta.

Kurkkaa vinkit kompostointiin Salpakierron sivuilta.

Scroll to Top