Aivan muina Minna Cantheina
Näin Minna Canthin päivänä puhumme tasa-arvosta. Useimmiten se tarkoittaa sukupuolten välistä tasa-arvoa, ja tavallaan ihan syystäkin, sillä työ tältä osin ei ole vielä valmis. Sukupuolirooleista kysyttiin esimerkiksi ESS:n vaalikoneessa. Näin vastasin:

Mutta tasa-arvon kenttä on laaja, ja tänään haluan nostaa esiin kaksi muuta aluetta, joissa meillä myös riittää tehtävää: ikätasa-arvon ja palveluiden saavutettavuuden.
Ikätasa-arvo: nuorille kokemusta, kokeneille mahdollisuuksia
Suomessa työelämän ikäsyrjintä on todellinen ongelma. Nuorilta vaaditaan kokemusta, jota heillä ei vielä voi olla. Samalla yli 50-vuotiaita pidetään jossain määrin jo liian vanhoina, vaikka heille on kertynyt vankkaa asiantuntemusta ja kokemusta monesta, ja työvuosiakin on vielä rutkasti jäljellä.
Ikätasa-arvo ei ole vain työelämän kysymys, vaan se näkyy myös siinä, kenellä on ääni yhteiskunnassa ja ketä kuunnellaan. Nuorten huoli tulevaisuudesta esimerkiksi ilmaston lämpenemisen tai maailman politiikan myötä on yhtä oikeutettua kuin vanhempien huoli eläkejärjestelmästä. Kummankin edellä mainitun ryhmän on saatava olla osa päätöksentekoa, juuri sellaisina kuin he ovat, eikä vain silloin, kun he sattuvat sopimaan johonkin ennalta määriteltyyn muottiin.
Saavutettavuuden tasa-arvo: palveluiden on kuuluttava kaikille
Digipalvelut ovat helpottaneet arkeamme, mutta samalla ne ovat tehneet monista palveluista vaikeammin saavutettavia osalle väestöä. Ikäihmiset, vammaiset ja monet muut kohtaavat jatkuvasti haasteita siinä, kuinka voivat käyttää palveluja, jotka on suunniteltu ensisijaisesti niille, joilla on digitaaliset taidot ja kyky toimia nopeasti muuttuvassa ympäristössä.
Yhtensä esimerkkinä Lahden seudun joukkoliikenteen aikataulujen siirtäminen vain digitaaliseen muotoon. Aika pian tämän muutoksen myötä aikatauluja tulostettiin kuitenkin paperisena Lahti-pisteellä. Digitaalisuus ei ole kaikkien saavutettavissa, vaikka kuinka tarjoamme välineitä ja koulutusta siihen.
Saavutettavuus ei myöskään ole vain digitaalista – se on myös fyysistä. Liikkuminen, julkiset tilat, koulutus ja terveyspalvelut eivät ole samanlaiset kaikille. Tänä talvena esimerkiksi katujen huono kunnossapito jumiutti osan väestöstä koteihinsa. Pyörätuolein tai rollaattorien kanssa ei auraamattomana jäätyneille kaduille ollut minkäänlaista asiaa. Tällaiset pienet, arkiset asiat tekevät haittaa tasa-arvon tavoitteellemme, ja moni niistä olisi kuitenkin korjattavissa, jos vain ymmärrystä ja tahtoa riittää.
Minna Canthin perintö velvoittaa – nyt tarvitaan tekoja
Minna Canth oli edelläkävijä, joka ei hyväksynyt sitä, että maailma oli epäreilu. Hän ei jäänyt odottamaan, että tasa-arvo ”kehittyisi itsestään”, vaan otti kantaa ja vaati muutosta. Me voimme tehdä samoin. Sukupuolten tasa-arvotyötä on jatkettava, mutta samalla meidän on nähtävä, miten monella muullakin alueella tasa-arvo on kesken.
Ikä ei saa olla este työpaikan saamiselle tai uuden oppimiselle. Palveluiden on oltava kaikkien saavutettavissa – ei vain niiden, jotka pystyvät navigoimaan digimaailmassa tai liikkumaan esteettömästi. Meidän on rakennettava yhteiskuntaa, jossa kaikki voivat olla mukana, riippumatta siitä, missä elämänvaiheessa he ovat tai millaisia tarpeita heillä on.
Tasa-arvo ei ole valmis. Mutta yhdessä me voimme viedä sitä eteenpäin – aivan muina Minna Cantheina.
Aivan muina Minna Cantheina Read More »