Aivan muina Minna Cantheina

Kuvassa Susanna Norja blogin loppuosasta löytyvän lainauksen kanssa.

Näin Minna Canthin päivänä puhumme tasa-arvosta. Useimmiten se tarkoittaa sukupuolten välistä tasa-arvoa, ja tavallaan ihan syystäkin, sillä työ tältä osin ei ole vielä valmis. Sukupuolirooleista kysyttiin esimerkiksi ESS:n vaalikoneessa. Näin vastasin:

Kuvassa näet screenshotin ESS vaalikoneesta, jossa olen täysin eri mieltä väitteen "miehillä ja naisilla tulisi olla selkeärajaiset ja perinteiset sukupuoliroolit" - kanssa. Peruisteluiksi olen kirjannut, mm. että "yksilön vapaus, oikeudet tai osaaminen ei määräydy sukupuolen perusteella"

Mutta tasa-arvon kenttä on laaja, ja tänään haluan nostaa esiin kaksi muuta aluetta, joissa meillä myös riittää tehtävää: ikätasa-arvon ja palveluiden saavutettavuuden.

Ikätasa-arvo: nuorille kokemusta, kokeneille mahdollisuuksia

Suomessa työelämän ikäsyrjintä on todellinen ongelma. Nuorilta vaaditaan kokemusta, jota heillä ei vielä voi olla. Samalla yli 50-vuotiaita pidetään jossain määrin jo liian vanhoina, vaikka heille on kertynyt vankkaa asiantuntemusta ja kokemusta monesta, ja työvuosiakin on vielä rutkasti jäljellä.

Ikätasa-arvo ei ole vain työelämän kysymys, vaan se näkyy myös siinä, kenellä on ääni yhteiskunnassa ja ketä kuunnellaan. Nuorten huoli tulevaisuudesta esimerkiksi ilmaston lämpenemisen tai maailman politiikan myötä on yhtä oikeutettua kuin vanhempien huoli eläkejärjestelmästä. Kummankin edellä mainitun ryhmän on saatava olla osa päätöksentekoa, juuri sellaisina kuin he ovat, eikä vain silloin, kun he sattuvat sopimaan johonkin ennalta määriteltyyn muottiin.

Saavutettavuuden tasa-arvo: palveluiden on kuuluttava kaikille

Digipalvelut ovat helpottaneet arkeamme, mutta samalla ne ovat tehneet monista palveluista vaikeammin saavutettavia osalle väestöä. Ikäihmiset, vammaiset ja monet muut kohtaavat jatkuvasti haasteita siinä, kuinka voivat käyttää palveluja, jotka on suunniteltu ensisijaisesti niille, joilla on digitaaliset taidot ja kyky toimia nopeasti muuttuvassa ympäristössä.

Yhtensä esimerkkinä Lahden seudun joukkoliikenteen aikataulujen siirtäminen vain digitaaliseen muotoon. Aika pian tämän muutoksen myötä aikatauluja tulostettiin kuitenkin paperisena Lahti-pisteellä. Digitaalisuus ei ole kaikkien saavutettavissa, vaikka kuinka tarjoamme välineitä ja koulutusta siihen.

Saavutettavuus ei myöskään ole vain digitaalista – se on myös fyysistä. Liikkuminen, julkiset tilat, koulutus ja terveyspalvelut eivät ole samanlaiset kaikille. Tänä talvena esimerkiksi katujen huono kunnossapito jumiutti osan väestöstä koteihinsa. Pyörätuolein tai rollaattorien kanssa ei auraamattomana jäätyneille kaduille ollut minkäänlaista asiaa. Tällaiset pienet, arkiset asiat tekevät haittaa tasa-arvon tavoitteellemme, ja moni niistä olisi kuitenkin korjattavissa, jos vain ymmärrystä ja tahtoa riittää.

Minna Canthin perintö velvoittaa – nyt tarvitaan tekoja

Minna Canth oli edelläkävijä, joka ei hyväksynyt sitä, että maailma oli epäreilu. Hän ei jäänyt odottamaan, että tasa-arvo ”kehittyisi itsestään”, vaan otti kantaa ja vaati muutosta. Me voimme tehdä samoin. Sukupuolten tasa-arvotyötä on jatkettava, mutta samalla meidän on nähtävä, miten monella muullakin alueella tasa-arvo on kesken.

Ikä ei saa olla este työpaikan saamiselle tai uuden oppimiselle. Palveluiden on oltava kaikkien saavutettavissa – ei vain niiden, jotka pystyvät navigoimaan digimaailmassa tai liikkumaan esteettömästi. Meidän on rakennettava yhteiskuntaa, jossa kaikki voivat olla mukana, riippumatta siitä, missä elämänvaiheessa he ovat tai millaisia tarpeita heillä on.

Tasa-arvo ei ole valmis. Mutta yhdessä me voimme viedä sitä eteenpäin – aivan muina Minna Cantheina.

Aivan muina Minna Cantheina Read More »

Lahden talous kuntoon – kuten kotitaloudessa

Kuvitellaanpa, että Lahti olisi kotitalous. Talouden perusajatus on yksinkertainen: menot eivät voi pysyvästi ylittää tuloja. Jos näin käy, seurauksena on velkaantuminen, joka johtaa kasvaviin korkokuluihin ja kaventaa tulevaisuuden liikkumavaraa. Jokainen ymmärtää, ettei kotitalous voi loputtomasti elää lainarahalla – eikä voi kaupunkikaan.

Kaupungin taloudessa päätöksiä tehdään kuitenkin poliittisesti, mikä tekee säästämisestä vaikeaa. Jokaisella menokohdalla on kannattajansa, ja keskustelu päätyy usein siihen, että juuri tästä ei voida leikata. Mutta jos mistään ei voi säästää, mistä rahat sitten tulevat?

Investoinnit VS arjen menot

Kotitaloudessa laina voi olla järkevä ratkaisu esimerkiksi asunnon ostoon – se on sijoitus tulevaisuuteen. Myös kaupungin on perusteltua investoida infran ja elinvoiman kehittämiseen. Mutta jos perusmenot rahoitetaan jatkuvasti velalla, tilanne käy kestämättömäksi.

Velan ottaminen saattaa hetkellisesti helpottaa tilannetta, mutta pidemmällä aikavälillä se lisää korkokuluja ja kaventaa mahdollisuuksia kehittää kaupunkia. Veronkorotukset taas heikentävät ostovoimaa ja yritysten toimintamahdollisuuksia, jolloin verotuloja maksavien yritysten tilanne heikkenee. Kärjistetysti jokainen euro, joka verotetaan asukkaalta, on euro, joka ei päädy yritysten kassaan – ja sitä kautta niiden maksamiin veroihin.

Kun velka ja veronkorotukset eivät ole kestäviä ratkaisuja, on löydettävä keinoja sopeuttaa menot tuloihin. Tämä tarkoittaa priorisointia: mitkä palvelut ovat välttämättömiä, ja mistä voidaan tinkiä? Voiko toimintaa tehostaa ilman palvelutason merkittävää heikentymistä. Voiko joistain palveluista luopua kokonaan tai supistaa niitä?

Lahden pitää panostaa myös siihen, että yritykset haluavat investoida tänne ja työllistää paikallisia. Tämä tarkoittaa sujuvaa kaavoitusta, fiksuja yritysalueita, koulutus- ja osaamispohjan kehittämistä ja kilpailukykyistä verotusta. Kun Lahti houkuttelee uusia yrityksiä ja investointeja, kaupungin tulopohja kasvaa ilman, että veroprosenttia tarvitsee nostaa.

Tämä mielessä toivotan tsempit kaikille meille 407:lle ehdolle lähteneelle. Edessä on haastava valtuustokausi. Talous ei tasapainotu itsestään, vaan vaatii rohkeita ja realistisia päätöksiä. Jos mitään ei tehdä, lopulta edessä on vain huonompia vaihtoehtoja.

Lahden talous kuntoon – kuten kotitaloudessa Read More »

Naistenpäivä on kaikkien asia

Kansainvälistä naistenpäivää vietettiin ensimmäisen kerran yli 100 vuotta sitten, kun naiset eri puolilla maailmaa vaativat äänioikeutta, parempia työoloja ja tasa-arvoista kohtelua. Naistenpäivä ei ole pelkkä juhla, vaan se muistuttaa siitä, että tasa-arvo ei ole itsestäänselvyys. Yhä tänäkin päivänä eri puolilla maailmaa naiset kohtaavat syrjintää, väkivaltaa ja epätasa-arvoisia rakenteita.

Tasa-arvo ei ole nollasummapeli – naisten oikeudet eivät ole pois miehiltä. Se ei tarkoita, että miesten asema heikkenisi, vaan päinvastoin. Kun yhteiskunta on tasa-arvoinen, kaikki hyötyvät. Vaikka Suomi on monella mittarilla tasa-arvon edelläkävijä, täydellistä tasa-arvoa ei ole vielä saavutettu.

Naistenpäivän viettäminen ei tarkoita, että miesten panosta yhteiskuntaan vähäteltäisiin. Tasa-arvon edistäminen hyödyttää kaikkia. Se tarkoittaa reilumpaa työelämää, monipuolisempaa päätöksentekoa ja parempaa hyvinvointia koko yhteiskunnalle. Kun naisten asema paranee, myös miesten mahdollisuudet paranevat. Sukupuoliroolien jäykkyys vaikuttaa myös miehiin, ja tasa-arvoinen yhteiskunta antaa kaikille vapauden valita omat polkunsa ilman vanhentuneita odotuksia. Naistenpäivä ei ole vain yksi päivä vuodessa – se on muistutus siitä, että jokainen meistä voi tehdä osansa tasa-arvon edistämiseksi. Yhdessä voimme rakentaa yhteiskunnan, jossa jokaisella on yhtäläiset mahdollisuudet menestyä ja vaikuttaa.

Naistenpäivä on kaikkien asia Read More »

Ehdolla vain kuntavaaleissa

Tänä vuonna kuntavaalit ja aluevaalit käydään samaan aikaan (13.4 2025) ja moni on kysynyt, miksi olen ehdolla vain kuntavaaleissa, vaikka kenties suurin osa ehdokkaista on ehdolla kummassakin vaalissa.

Haluan keskittyä täysillä vain kuntapuoleen, sillä koen, että kuntapolitiikassa voin vaikuttaa eniten meidän kaikkien arjen sujuvuuteen ja kaupungin kehitykseen. Kaupungin päätökset näkyvät suoraan jokapäiväisessä elämässä. Päiväkodit, koulut, liikuntapaikat, kaupunkiympäristö, asuminen ja muut kunnalliset palvelut ovat kaikki kaupungin vastuulla. Haluan olla mukana kehittämässä näitä asioita meidän asukkaiden parhaaksi.

Politiikka on vastuullista ja aikaa vievää työtä. Uskon, että yhden valtuutetun tehtävän hoitaminen tuottaa parempia tuloksia kuin usean tehtävän hoitaminen, sillä resurssit ovat rajalliset. Kahdella eri päätöksentekotasolla toimiminen voisi myös johtaa tilanteisiin, joissa joutuu tekemään päätöksiä, jotka ovat ristiriidassa keskenään. Tai jääväämään itsensä päätöksenteosta. Mutta kumman tehtävän sitä asettaa ns. prioriteetiksi, jos kumpaankin on tullut valituksi asukkaiden toiveesta? Kahden (tai kolmenkin, kun miettii kansanedustajia) hatun taktiikka ei pitkällä aikavälillä palvele kenenkään etua. Uskon, että päätöksenteko on tehokkaampaa, kun voi keskittyä yhteen rooliin täysillä ja tehdä päätöksiä johdonmukaisesti ja vastuullisesti.

Hyvinvointia rakennetaan kunnissa

Kaupunki on yhteisön perusta. Sen elinvoimaisuus ja toimivat palvelut ovat edellytyksiä asukkaiden hyvinvoinnille. Haluan olla mukana rakentamassa kaupunkia, jossa yritykset voivat kasvaa, asukkaiden arki sujuu ja jokainen voi tuntea kuuluvansa yhteisöön. Alueellisen ja kunnallisen päätöksenteon välillä on luonnollisesti yhteyksiä, ja yhteistyöllä varmistamme, että palvelut toimivat sujuvasti ja tehokkaasti.

Tavoitteeni on tehdä työtä meidän kaikkien yhteiseksi hyväksi – ja siihen työhön olen valmis panostamaan täysillä. Ota rohkeasti yhteyttä, jutellaan ja ideoidaan yhdessä, miten teemme Lahdesta entistä paremman paikan elää ja asua!

Ehdolla vain kuntavaaleissa Read More »

Onko yksilön vastuu unohtunut?

Tuntuu siltä, että elämme aikaa, jossa vastuu siirtyy yhä useammin yksilöltä muille: koululle, yhteiskunnalle, yrityksille tai jopa ympäröivälle maailmalle. Vanhempien kasvatusvastuuta siirretään koululle, yhteiskunnan odotetaan huolehtivan vanhusten hoidosta ja ympäristön siisteydestä, ostoksissakin vastuu vastuullisista ja järkevistä valinnoista sysätään kaupalle – eihän minun tarvitse miettiä, mistä ostamani tuotteet ovat peräisin tulevat, kauppahan tämän valikoiman tarjoaa.

Kun oma vastuun tunne heikkenee, ei omilla valinnoilla nähdä olevan merkitystä. Go with the flow -asenne vie eteenpäin ilman, että pysähdytään miettimään valintojen syitä ja seurauksia. Miksi rajoittaa itseltään mitään, kun kaikki on saatavilla ja mahdollista? On helpompi antaa virran kuljettaa kuin ottaa aktiivinen rooli omassa elämässä ja yhteiskunnassa. Mutta eikö yhteiskunta perustu juuri sille, että jokainen meistä kantaa kortensa kekoon?

Yksilön vastuu ei tarkoita sitä, että kaikki olisi vain omalla vastuulla, vaan sitä, että jokaisella on osansa. Jos jokainen siirtäisi vastuun aina jollekin toiselle, kuka lopulta tekisi päätökset ja kantaisi seuraukset?

Yhteiskunta toimii parhaiten silloin, kun yksilöt kantavat vastuunsa. Tämä ei tarkoita, etteikö apua tai yhteiskunnan tukiverkkoja tarvittaisi – mutta niiden ei pitäisi olla ensisijainen ratkaisu kaikkeen.

Ehkä olisi aika pysähtyä ja kysyä itseltämme: Mitä minä voisin tehdä, sen sijaan, että odottaisin jonkun muun tekevän sen puolestani?

Onko yksilön vastuu unohtunut? Read More »

Scroll to Top