Demokratia. Kansa äänestää ja enemmistö päättää. Ihanaa, eikö vaan? Valtakunnassa kaikki hyvin. Mutta miten se demokratia oikeasti toteutuu? Kuinka moni ääni on ns. oikea ääni? Kaikkihan ne on, demokratiassa kun elämme. Mutta onko kuitenkaan niin?
Olen tässä nyt itsekin ehdokkaana seuraillut, kateellisena tietty, kun ei omat rahkeet ihan kaikkeen riitä, monenlaisia kampanjoita. Eri puolueiden kesken, kuin myös oman puolueen sisällä. Ja jo eduskuntavaalien aikaan, ja eri kaupungeissa. Kyse ei siis nyt ole pelkästään Lahden kuntavaaleista. Mutta. Siinä missä me etenkin uudet ehdokkaat teemme kaikkemme tuomalla ajatuksiamme julki normaalein tein, on joukossa niitä vanhoja tai uusiakin tekijöitä, jotka rumasti sanottuna ostavat äänet itselleen vaalien alla. Viedään porukkaa juhlimaan, tarjotaan konserttiliput, tarjotaan ilta risteilyllä tai muuta vastaavaa. Rahat tälläiseen tulee väkisinkin jostain muualta, kuin ehdokkaan omasta palkkapussista. Siksi vaalirahoitusilmoitus onkin nykyään iso asia. Tiedetään, kuka on antanut rahaa, ja kenelle. Ja tälläisestä rahan käytöstäkin voi joidenkin mielestä päätellä aika paljon myös jatkon kannalta.
Mutta entäs jos ei liikukaan rahaa? Liikkuu pelkkiä etuja. Jollakulla on suhteita johonkin ja homman saa hoidettua sitä kautta… Ei näitä mihinkään ilmoiteta, koska eihän mitään rahaa saatu. Ja edutkin on helppo naamioida joksikin muuksi kuin vaalityöksi. Ja sidosryhmäyhteistyötä tekevien yritysten johdossa tai vastuuhenkilöinä toimivien suhteen tämä ns. keplottelu on vielä helpompaa. Kukaan ei voi tietää, veinkö porukkaa ulos illalliselle vaalityön vai yritysyhteistyön merkeissä. Paitsi ehkä se porukka, jonka vein. Ellen ollut niin fiksu, että naamioin asian myös heille… Ja vaivihkaa ujutin heille propagandaa vaaleista.
Oli miten oli, mutta onko se oikein? Onko tämä demokratiaa? Entä jos jokaiselle ehdokkaalle jaettaisiin sama summa vaalirahaa, ja kaikilla olisi samat resurssit hoitaa vaalityötä… Eikö se olisi lähempänä demokratiaa? Ei raha tai valta ratkaisisi… Olisiko äänestystulokset toisenlaiset? Koska tämä ei ikinä tule olemaan mahdollista, haluaisinkin nyt osoittaa vastuun äänestäjille. Äänestätkö sinä asian ja tavoitteiden puolesta, vilpittömästi omaa etuasi ajamatta vai oletko kenties jäävi äänestämään tiettyjä henkilöitä nautittuasi tietynlaisia etuja heidän toimesta? Joutuvathan valtuutetutkin jääväämään itsensä asioissa, joissa heidän katsotaan saavan jotain hyötyä. Eikö äänestäjällekin voisi asettaa moista vastuuta? Mutta kukapa sitäkään valvoisi, jollei äänestäjän oma moraali. Jokainen ostettu ääni on ääni demokratiaa vastaan. Äänestätkö sinä demokratian puolesta?