Keskustaeheytystä vai kuntoilua?

Tiesittekö, että Lahdessa toimii Lahden Keskustaeheytys ry? Yhdistys tekee työtä keskustan eheyttämiseksi nimensä mukaisesti. Ihan kiva juttu, ja tarpeellinen. Kunnes nettisivuja lukiessani huomaan yhdistyksen perustetun jo vuonna 1999. Siis 13 vuotta sitten. Ja mitä keskustalle on tapahtunut? No joulukylää ja muut tapahtumaluonteista on tietty luotu. Tai oikeastaan kehitetty, mutta samalla yritykset ovat kadonneet alakaupungin liiketiloista. Muuten en oikeastaan paljon ole muutosta huomannut. Vai mahtuuko tuohon 13 vuoden aikajaksoon ne torin siniset valotolpat ja tolppia ympäröivät penkit, Lanun aukion lattialämmitys ja Rautatienkadun pätkän muuttaminen kävelykaduksi? Vaikka kuuluisikin niin tässä ajassa se ei ole kummoinenkaan saavutus.

Tässä vaalien jälkeen ajattelin ryhtyä aktiiviseksi lahtelaiseksi. Olla mukana omalla toiminnallani pelastamassa Lahtea. Toiset kutsuu sitä optimistisesti kehittämiseksi. Löysin yhdistyksen sivut, joita selattuani ajattelin kantaa korteni kekoon ja liittyä yhdistyksen jäseneksi, mainitaanhan sivuilla että yksityiset kansalaisetkin voivat yritysten ja yhteisöjen lisäksi näin tehdä. Liittymisohjeissa ja hinnastossa ei kuitenkaan löytynyt ohjetta yksityisen kansalaisen liittymiseksi. Muutenkin tuli vaikutelma, että yhdistyksen jäseneksi liittyessä tulisi asua… tai no yrityksen tulisi sijaita keskustan liepeillä. Otin yhteyttä keskustaisäntään, joka kertoi, että voin jäseneksi liittyä maksamalla 65 euron jäsenmaksun ja täyttämällä liittymislomakkeen. Ennenkuin palaan tuohon järisyttävään hintaan, tahdon ihmetellä mitä lomakkeen pakolliseen kohtaan “yrityksen nimi” tulisi kirjoittaa. Yksityinen kansalainenko?

65 euroa. Se on aika paljon se. Itse olin ajatellut, että voisin sijoittaa semmoiset muutaman kymmenen euroa yhteiseen hyvään. Samalla rahalla saa esimerkiksi opiskelijakunnan jäsenyyden, josta on rahanarvoista etua moninkertaisesti. Tai liikuntaseuran jäsenyyden, josta myöskin saan hyötyä, että saan harrastaa minulle tärkeää lajia, josta toki maksan vielä enemmänkin kausimaksujen muodossa. Puolueenkin jäsenyyden saa muutamalla kympillä. Mutta mitä saan Lahden Keskustaeheytys yhdistyksestä 65 eurolla? Sitä tietoa ei hevin irtoa nettisivuja lukemalla.

Tuo summa on sama kuin yksinyrittäjälle, joka asuu niin sanotulla 2. alueella. Saman alueen järjestöt saavat jäsenyyden 50 eurolla. Ensinnäkin näen tässä jo näiden kahden esimerkin pohjalta epäkohtia. Miksi yksinyrittäjää “rankaistaan” isommalla jäsenmaksulla? Järjestöissä kuitenkin on useita jäsenmaksuja tuovia henkilöitä, yksinyrittäjä porskuttaa omillaan. Samaan aikaan keskustan kehittäjienkin toimesta mouhotaan, että pitäisi enemmän huomioida yrittäjiä ja luoda paremmat elinolosuhteet keskustassa yrittämiseksi. No liittymisellä yhdistyksen jäseneksi ei varmaan ole sen kanssa mitään tekemistä, mutta kyse onkin periaatteesta.

Ja sitten se yksityisen kansalaisen jäsenyys. Luulisi, että yksityisten henkilöiden matalampi jäsenhinta houkuttaisi mukaan enemmän aktiivisia kansalaisia. En tiedä kuinka monia heitä nyt on, tuskin montaakaan, ainakaan nuoria, joilla rahat on vähissä mutta intoa ja ideoita sitäkin enemmän. Jos nyt ihan tosissaan haluttaisiin keskustaeheytykseen lisää aktiivitoimijoita, tekijöitä ja talkoolaisia, niin miettisin vielä uudelleen näitä hinnoitteluja. Plus koko yhdistyksen strategiaa. Minulle tälläinen yhdistys oli aivan uusi juttu, enkä oikeastaan vieläkään tiedä mitä yhdistys ihan konkreettisesti tekee joulukylän ja muiden tapahtumien lisäksi. Itselleni 65 euron jäsenmaksu on tällä hetkellä liian suuri heitettäväksi johonkin epäselvään asiaan. Käytän sen mieluummin vaikka kuukauden kuntosalikorttiin. Kenties mukaan halutaankin vain niitä, joilla on varaa.

Scroll to Top