Koomapotilas tori, puolesta vai vastaan?

Taas väännetään mielipiteitä Lahden keskustasta. Tai on niitä kaiketi väännetty jo monen monta vuotta, mutta jälleen aihe heräsi kuumaksi keskusteluksi kun virkamiesten valmistelema päätösesitys keskustan liikennejärjestelyistä siirtyy teknisen lautakunnan päätettäväksi ensi tiistain 12.2.2013 kokoukseen.

Mitä siellä sitten on päätöslistalla? Uuden Lahden Facebook-päivitystä suoraan lainaamalla virkamiehet esittävät päätettäväksi seuraavia asioita:

– joukkoliikennereitit matkakeskuksen ja Trion vaihtopysäkkialueen kautta v. 2014
– toteutetaan keskustan kehä v. 2014, Vuoksenkadun yhteys v. 2015-2016
– Vesijärvenkadun läpiajoliikenteen estäminen v. 2014
– Vapaudenkadun kaksisuuntaistaminen v. 2014
– Aleksanterinkadusta kävelykatu v. 2015
– muiden keskustan katujen kävelypainotteisuuden ja viihtyisyyden lisääminen v. 2016‐2018

Siinä sitä on taas. Ja puolueet antavat kaikki toisistaan poikkeavia mielipiteitä asiaan. Ei tule olemaan helppoja päätöksiä varmastikaan. Itse toivon, että mitä tahansa muutoksia lähdetään toteuttamaan, niin tehdään ne sitten harkitusti ja hyvin suunnitellusti. Niin, ettei siirtymäaikojen vuoksi ihmisten elämä suotta vaikeudu. Jos Vesijärvenkadun läpiliikenne estetään vuonna 2014 ja Vuoksenkadun yhteys valmistuu vasta 2015-2016 (mitä todennäköisimmin jälkimmäinen vaihtoehto) niin miten se vaikuttaa liikenteeseen? Pitääkö Launeelle mennessä kiertää jäähallin tai UPOn sillan kautta? Vai siirtyykö autoliikenne kulkemaan kaupungin sairaalan takaa Kansanopiston viereistä pientä tietä, jossa opistolaisten ja sairaalaan menijöiden lisäksi liikkunee Tiirismaan ja Lotilan koulujen oppilaita? Onnea ja menestystä, ei mulla muuta.

Liikennejärjestelythän olennaisesti liittyvät myös torin alueeseen. Itse olen jahkannut ees taas mielipiteeni kanssa Toriparkista, joka myös liittyy tähän keskustavisioon. Keskustan parkkitaloja viime aikoina kolunneena en yhtään uusia syitä ole löytänyt sen rakentamiseksi. Tilaa on parkkitaloissa keskustassa aina. Velvoitepysäköinnillä mouhotessa tarkoitetaan kaiketi tulevia asuinrakennuksia? Miksei noihin taloihin itsessään rakenneta alakertaan parkkihallia, hoituisi velvoitepysäköinti hienosti. Muilla ihmisillä tilaa on kyllä parkkeerata muuallekin.

Mutta mitenkäs se kävelykatu? Aiempia pohdintojani lainaten, jos Aleksista tehdään kävelykatu, niin siirtäisin toritoiminnot sinne kokonaan ja tekisin torista Green Cityn tunnusmerkin rakentamalla alueesta kauniin ja viihtyisän keskuspuiston. Lue lisää mitä muita ajatuksia aiemmin tästä visiosta bloggailin. Jos taas tori säilytetään torina, jättäisin Aleksin vapaaksi joukkoliikenteelle (+taksit ja huoltoliikenne), paikallisyhteyksien pysäkit kummallekin puolelle Aleksia. Ja kävelykaduksi Vapaudenkatu Mariankadusta Vesijärvenkadulle. Yhdistää kivasti torin ja Lanun aukion. Lue aiempi blogiteksti asiasta (miinustaen Toriparkki-ajatus, josta en vaan enää voi täysin olla sitä mieltä, että se välttämätön olisi).

Ylipäänsä torisuunnitelmiin liittyviä mielipidepalstoja lukiessa tulee lähinnä masentuneeksi. “Kuollut mikä kuollut” kommentoi nimimerkki Juhani Sokrates (ess.fi 15.1.2013) torin alueesta. Onko noin? Eikö enää kannata edes yrittää elvyttää? Näinkö nopeasti todetaan kuolleeksi? Vielä vähän henki pihisee, mutta turhapa tuohon enää tuhlata voimavaroja, antaa kuolla pois vaan. Voi olla, että samaa metodia sairaanhoitopuolella käytettynä olisi Suomen väkiluku hieman pienempi. Minä olen elvytyksen kannalla, mutta elvytyskeinoista voi olla montaa eri mieltä. Toriparkin rakentaminen vaivuttaisi alueen muutaman vuoden koomaan, kun tori kaivetaan auki ja torimyyjät saavat siirtyä. Koomapotilas torissa olisi kyllä se hyvä puoli, että varmuudella tiedetään sen koomankin jälkeen henkiin jäävän. Huonopuoli on se, että kukaan ei voi tietää, palaako tori koomansa jälkeen entiseen loistoonsa (niinkuin joskus kultaisella 60-luvulla vai miten se meni) vai jääkö sille parantumattomia vammoja. Ainakin minun on vaikea olla 100%:sesti puolesta tai vastaan tässä elvytyskeinossa. Nähtäväksi jää, millaiset keinot kaupungin päättäjiltä lopulta löytyvät.

Scroll to Top