Liikenneturvallisuus mielessä

Liikenteessä näkee yhä useammin ihmisiä, jotka eivät osaa liikennemerkkejä tai ymmärrä miten vaikkapa liikenneympyrässä kuljetaan. Viime vuonna liikenneopettajat olivat huolissaan vuoden 2018 ajokorttilakiuudistuksen vaikutuksista. Tämä koskee toki vastikään kortin saaneita. Mielestäni ihan poikkeuksetta liikenteessä näkee näitä säännöt unohtaneita ihan joka ikäluokasta. Olisiko syytä määrätä ajokortin uusimiselle jonkinlainen teoriatesti suoritettavaksi, jotta meidän liikenneturvallisuus kasvaisi?

Nythän uudet ajokortit ovat kerrallaan 15 vuotta voimassa (yli 70-vuotiailla vähemmön) ja ne uusitaan aivan kuten passit. Hallinnollinen seikka. Voisiko uusimiseen kuitenkin sisällyttää teoriakokeen? Tämänhän voisi tehdä diginä, joten kokeen onnistuminen olisi edellytys uusimislomakkeen täyttämiselle. Teoriakokeen voisi tehdä kotioloissa. Mielestäni se ei haittaa, että suorittaja saa apua perheenjäseniltä tai kavereilta, tai googlaa vastauksen. Samalla sitä tietoa etsiessään oppii ja huomioi mahdollisesti myös muita asioita, jotka vaikuttavat meidän kaikkien liikenneturvallisuuteen.

Ennen vuotta 2013 myönnetyt ajokortit ovat voimassa korttiin merkittyyn päivämäärään (kun henkilö täyttää 70) mutta kuitenkin maksimissaan 18.1.2033 asti. Minun ikäluokkani saa siis huristella vielä 12 vuotta ajokortilla, jonka tiedot ja taidot on hankittu 2000-luvun ensihetkillä. Ja tänäkin aikana moni asia on muuttunut ja varmasti tulee muuttumaan. Kuinka moni näitä muutoksia seuraa ja opiskelee vapaaehtoisesti?

Käy kurkkaamassa liikennemerkit: vayla.fi

Ja tee liikennemerkkitesti. Miten meni?

Liikennemerkkijuliste

Scroll to Top