Kansainvälistä naistenpäivää vietettiin ensimmäisen kerran yli 100 vuotta sitten, kun naiset eri puolilla maailmaa vaativat äänioikeutta, parempia työoloja ja tasa-arvoista kohtelua. Naistenpäivä ei ole pelkkä juhla, vaan se muistuttaa siitä, että tasa-arvo ei ole itsestäänselvyys. Yhä tänäkin päivänä eri puolilla maailmaa naiset kohtaavat syrjintää, väkivaltaa ja epätasa-arvoisia rakenteita.
Tasa-arvo ei ole nollasummapeli – naisten oikeudet eivät ole pois miehiltä. Se ei tarkoita, että miesten asema heikkenisi, vaan päinvastoin. Kun yhteiskunta on tasa-arvoinen, kaikki hyötyvät. Vaikka Suomi on monella mittarilla tasa-arvon edelläkävijä, täydellistä tasa-arvoa ei ole vielä saavutettu.
Naistenpäivän viettäminen ei tarkoita, että miesten panosta yhteiskuntaan vähäteltäisiin. Tasa-arvon edistäminen hyödyttää kaikkia. Se tarkoittaa reilumpaa työelämää, monipuolisempaa päätöksentekoa ja parempaa hyvinvointia koko yhteiskunnalle. Kun naisten asema paranee, myös miesten mahdollisuudet paranevat. Sukupuoliroolien jäykkyys vaikuttaa myös miehiin, ja tasa-arvoinen yhteiskunta antaa kaikille vapauden valita omat polkunsa ilman vanhentuneita odotuksia. Naistenpäivä ei ole vain yksi päivä vuodessa – se on muistutus siitä, että jokainen meistä voi tehdä osansa tasa-arvon edistämiseksi. Yhdessä voimme rakentaa yhteiskunnan, jossa jokaisella on yhtäläiset mahdollisuudet menestyä ja vaikuttaa.
